常见问题 FAQ

发布者:张若依发布时间:2019-04-16浏览次数:727

1.Q:我是**院系的一名教授,想录取一名外国籍研究生,该怎么申请?

A:硕士和博士研究生的申请是每年的春季学期(2-4月),学生须在规定时间内向相关机构递交申请材料(具体请见网站“招生简章http://international.suda.edu.cn)。

2.Q:我们学院想录取一名留学生来校跟导师做短期科学研究,不知怎么解决学生的签证问题和校园卡问题?

A:学生如果到院系只和老师做科学研究,不选修课程,不修读学分,可以与国际合作交流处留学生管理科联系。由学院出具一份公函,说明学生在我校研修期间的费用问题,研究方向和研修时间。留学生管理办公室会协助办理。
 3.Q
:普通进修生、交换留学生到院系选课,我们应该做些什么?

A: 留学生注册后凭证明到院系办理报到选课手续;留学生每周选修本专业课程课时不得少于6学时,每学期选课总量一般不超过18学时。
 4.Q
:留学生院系请假后,是否还需要再到留学生办公室请假?

A: 留学生应按教学管理规定选课修课,因个人原因不能正常上课应向所在相关院系办理请假手续。一周以内由院系分管领导批准;一周以上由国际合作交流处及相关管理部门批准。
 5.Q
:留学生现在可以申请的奖学金比较多,可否具体说明一下有哪些奖学金?

A:目前留学生可以申请的奖学金有中国政府奖学金、孔子学院奖学金、江苏省政府奖学金、苏州大学外国留学生奖学金等(具体请见网站奖学金一栏)。

1. Q: As a professor from ** school, I am willing to enroll an international student. How can I help him apply?

A: International students can apply for post graduate programs during February to April. Students should apply online and submit the required documents accordingly. For more details, pay attention to the website about admission.

2. Q: Our school is accepting a short term visiting student for research project, how can we work out the visa documents and canteen card?

A: Send an email to the international students affairs office with the student’s passport copy, research field, host supervisor’s name and the period, international students affairs office will help them prepare the visa documents and the canteen card.

3. Q: What do we do when a visiting student or an exchange student takes courses in a school?

A: After registration, visiting/exchange students should choose courses with student ID in the related school. The minimum of class hours is 6h, and the maximum is 18h.

4. Q: What is the process to ask for leave for an international student?

A: International students should follow the teaching arrangements and take the required courses according to the curriculum. They should go through the process of asking for a leave with the permission both from the school and the international office if the period is more than a week.

5. Q: What are the types of scholarships can international students apply for?

A: Chinese government scholarship, Confucius institute scholarship, Jiangsu government scholarship, Soochow university international scholarship, etc. For more details, please consult the website about scholarship.